Seksueel Misbruik
Het zijn die beelden die steeds weer terugkeren. Je begrijpt er niets van. Een benauwend, beklemmend gevoel overmant je – het is beangstigend. De spanning is te veel. Je probeert ervan weg te gaan, het weg te drukken, en dat lukt soms best voor een tijdje. Maar toch dient het zich steeds weer aan. Wat als ik je vertel dat wat in de schaduw, in je onbewuste, ligt opgeslagen, zich uiteindelijk openbaart?
Zo erg was het toch niet?
Jarenlang blijft deze ervaring ondergronds. Je bent je er niet van bewust. Tot het zich later in je leven, soms pas tientallen jaren later, aandient. In terugkerende dromen, flitsende beeldfragmenten of in angst, onrust en pijn die in situaties opkomt zonder dat je begrijpt waarom.
Trauma ligt tot op celniveau opgeslagen. Ervaringen vanaf je ontwikkeling als ongeborene tot aan het heden worden vastgelegd in je onbewuste. Het is volkomen normaal dat je het niet begrijpt – er zijn (nog) geen verbindingen met je cognitieve bewustzijn.
Doordat er geen (of geen adequaat) handelen van getuigen was, heb je de ervaring niet kunnen doorleven. Jij was machteloos. De brute macht van de dader heeft je overweldigd.
Hier is de innerlijke verdeeldheid ontstaan: de dader heeft je innerlijke systeem bezet. Een deel van jou is vast blijven zitten in dat moment, terwijl andere delen je hielpen om verder te leven.


"Is therapie wel nodig?"
Omdat er dwars doorheen gaan de bezetting en daderkracht zal breken. Pas dan kom je vrij van de macht van de dader(s).
Veel vormen van therapie en coaching bestrijden slechts de symptomen – ze zijn een manier om weg te bewegen van de kern van het misbruik en de bijbehorende schade. Maar elke dag leef je met die schade in je. Onbewust houd je patronen in stand die voortkomen uit die bezetting. Door in een veilige setting terug te gaan, worden de verbindingen met de dader doorbroken en kom je vrij.
Psychodrama & Therapie
Door middel van psychodrama-interventies creëer ik een veilige setting die noodzakelijk is om dat wat zo lang verborgen moest blijven tevoorschijn kan komen.
Dat wat in het onbewuste ligt opgeslagen, is (nog) niet in woorden te vatten. Door ‘het toneel’ – lees: de ruimte en attributen – krijgt het lichaam en het onbewuste de mogelijkheid om je bewustzijn te komen.
Trauma terugroepen op het ‘toneel’ activeert verschillende hersengebieden. Het uiteenzetten is krachtig, omdat de associaties die op het toneel ontstaan, de ervaring losweken.
Het aanbrengen van nieuwe associaties is een essentieel onderdeel van herstel.
Traumatherapie geeft een gedegen, veilige setting waarin gevoelens ontdooien die bevroren zijn in de tijd. Waar je bewust of onbewust hinder van hebt en voor terugkerende obstakels leiden. Ik bied je handvatten, oefenmodellen waarin je op jouw tempo mag vrij komen van dat wat je beklemt.

Ervaringen van anderen
Meld je aan voor de workshop!
Wil je op een laagdrempelige manier meer weten over de impact – de schade – die schuilgaat achter trauma?
Regelmatig geef ik samen met mijn collega Truke een Workshop over Pijn en Trauma.
Waar & wanneer?
Eerstvolgende Workshop staat gepland op:
Maandagavond 12 mei 2025
- 19:45 - 21:30
- Dijklandhoeve, Zwolle
Thema’s
Bekijk ook deze thema's:
Trauma
Emoties die je overrulen zijn pijnlijk, daarom is onze eerste neiging om deze uit de weg te gaan.
En toch (…)
Rouw
Omgaan met chronische pijn en trauma gaat gepaard met rouw en verlies. Met verlies dat nog geen einde kent.
Chronische pijn
Het eerste wat je doet als je pijn hebt, is op zoek gaan naar een oplossing. Had jij ook verwacht dat je daarna je leven (…)
Pijneducatie
Het begrijpen van pijn betekent niet dat de pijn ook daadwerkelijk verandert. De vicieuze cirkel van pijn is echter wel te doorbreken.