Chronische pijn (& Trauma?)

Morgen dans je weer staat voor innerlijke vrijheid en balans, ondanks de situatie waarin je je bevindt. In contact staan met je authentieke ik helpt je een nieuwe dynamiek te vinden, waardoor je vrijer bent in relatie tot jezelf en anderen.

De vicieuze cirkel van pijn

Lange tijd vind je je weg door (tijdelijke) oplossingen die je helpen om verder te gaan. Maar langdurige pijn en lichamelijke klachten trekken een zware wissel op je leven. Het kost enorm veel energie om hiermee om te gaan. Wanneer een behandeling of therapie niet voldoende blijkt, ga je opnieuw op zoek. Zo ontstaat een vicieuze cirkel, waarin de vraag opkomt: Wat is er nu echt aan de hand? Waarom komt er geen einde aan? Wat is er mis met mij?

Je doet je uiterste best en hebt de wil om eruit te komen. Je vraagt je af: Wat kan ik nog doen? Ergens diep van binnen voel je iets – iets waar je de vinger niet helemaal op kunt leggen, maar waarvan je weet dat het ertoe doet. Wat gebeurt er eigenlijk in mijn lichaam? Is het meer dan alleen een lichamelijke klacht?

Uit mijn werkervaring, levenservaring en mijn professie als integratief- en traumacoach zie ik hoe het lichaam een verhaal vertelt – een verhaal zonder woorden. Soms schieten diagnoses en standaard behandelplannen tekort. Wat jij nodig hebt, is begeleiding die écht is afgestemd op jouw verhaal, jouw ervaringen en jouw persoonlijkheid.

Wil jij ontdekken wat jouw lichaam je te vertellen heeft?
Morgen dans je weer!

Traumatherapie

Trauma ontstaat tijdens een overweldigende gebeurtenis waarin gevaar is of dreigt te zijn. Gevaar door een overval, natuurramp, ongeval of oorlog. In dergelijke situaties treden natuurlijke overlevingsstrategieën in werking om te kunnen vechten of vluchten.

Misschien was het niet één moment, maar een terugkerende boodschap of handeling die je deed zwijgen. Misschien hoorde je woorden of voelde je aan dat je te veel, te vreemd, te gevoelig, te anders, te… was. Een terugkerende boodschap die je liet voelen dat het niet oké was om jezelf te laten zien. Dat het veiliger was om je anders te gedragen – zoals zij. Je inhield en aanpaste, omdat dat blijkbaar de norm was.

Ook in die situaties is het stressresponssysteem (afweermechanisme) geactiveerd. Voor veel mensen is dit minder bekend, maar het kan net zo goed trauma veroorzaken. Denk aan: genegeerd worden, uitgescholden worden (emotioneel geweld), geen knuffels of fysieke aanraking krijgen, langdurige stress en pijn. Dit zijn minder zichtbare vormen van trauma en niet terug te brengen tot één specifiek moment.

Overleven lijkt in dergelijke situaties minder ingrijpend. Maar wanneer een kind essentiële, natuurlijke behoeften niet vervuld ziet, raakt een deel van het kind in shock. 

ervaringen van anderen

Thema’s

Bekijk ook deze thema's:

Pijneducatie

Het begrijpen van pijn betekent niet dat de pijn ook daadwerkelijk verandert. De vicieuze cirkel is wel te doorbreken! 

Rouw

Omgaan met chronische pijn en trauma gaat gepaard met rouw en verlies. Met verlies dat nog geen einde kent. 

Leven met pijn

Het pijnsysteem is omkeerbaar! Leerzame praktische oefeningen en theorie in je eigen tijd (…)

Seksueel misbruik

Of het nu één keer gebeurde, gering lijkt of herhaaldelijk misbruik is: de dader heeft iets essentieels van jou geroofd!